TEGYÜK SZÉPPÉ A VILÁGOT!

"Sokkal könnyebb változtatni azon, amit te teszel, mint azon, amit más tesz." Donald Walsch: Beszélgetések Istennel

Népi gyógymódok2009.11.28.

A tegnapi napon, az esti TV-nézés helyett, itt az Interneten, meghallgattam egy közel 3 órás, nagyszerű előadást Géczy Gábortól, a népi gyógymódokról. Egyébként az ajánlott honlapjaim között szerepel a http://tudastar.googlepages.com/home , amelyen számtalan írás, és kitűnő előadás video anyaga van feltéve. Ezekből olyan mennyiségű, és magas minőségű tudásanyagot meríthetünk, amelyet egyetlen főiskolán, vagy egyetemen sem kaphat meg senki. Már jó párat  megnéztem, elolvastam ezekből, de annyi van, hogy évekig lehet tanulni belőlük, és ismételni is kötelező.  A mindennapi TV-s szennyáradat helyett, szívből ajánlom mindannyiótoknak, rendkívül szórakoztató és hasznos.

Visszatérve Géczy Gábor előadására, hát a szám tátva maradt, olyan érdekes dolgokat mondott, úgyhogy mindenképpen meg kell osztanotom veletek ebből néhányat, de feltétlenül ajánlom meghallgatni, végignézni az egész előadást.

http://video.google.com/videoplay?docid=7396429969615705346&ei=FfqoScDhOou22wLvvqGpBg&q=géczy#

Először is arra világít rá, hogy a nagyszüleink, dédszüleink, és persze a még régebbi korok vidéki emberei, mennyi mindent tudtak a különféle nyavalyák gyógymódjairól. A füvesemberek füvesasszonyok, bábaasszonyok, csontrakók, kenőasszonyok, stb. még őrizték a táltosok ősi tudását. Mint tudjuk, akkoriban még nem voltak kemikáliák, és olyan hivatalos orvostudomány, amely mindezt a régi tudást sarlatánságnak, kuruzslásnak minősítette, és kiszorította az emberek mindennapi életéből. És mire jutottunk? Egyre több a beteg ember. Ezek a népi gyógymódok remekül működtek, és csak most, a mai látásmódunkkal vagyunk képesek megérteni ennek a lényegét, amelyet az orvostudomány sohasem értett meg. Ugyanis ezek a gyógymódok nemcsak a fizikai testet, hanem a lelket és a szellemet is gyógyították, hiszen őseink nagyon is jól tudták, hogy mindez együttesen kezelendő.

Hála Istennek, és az ilyen csodálatos embereknek, újra kezdjük felfedezni, és használni ezeket a hihetetlenül egyszerű praktikákat. Sokszor gondolkodtam már azon is, hogy tulajdonképpen az egészségügy módszeres tönkretételével azt segítik elő, és ezért még hálát is adhatunk, hogy a saját kezünkbe vegyük a sorsunkat, és újragondoljuk, megtanuljuk mindazt, amit a régiek már kitűnően tudtak, és gyakoroltak. És ez nemcsak a gyógyításra vonatkozik.

Az egyik ilyen általánosan ismert dolog volt, és ezt még ma is sokan tudják, hogy amikor az ember beteg, vagy lázas, akkor legjobb egy finom húsleves. Miért is? Hát azon egyszerű okból, hogy az összes legjobb gyógynövényünket, fűszernövényünket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, erőspaprika, bors, só, stb.) belefőzzük. Nem is beszélve arról az odaadó szeretetről, amelynek energiáját ilyenkor beleadjuk a betegnek szánt ételbe.

Láz lehúzására ismert volt a priznic, ezt ma is alkalmazzuk (vizes lepedőbe burkolás), vagy a melegvizes lábáztatás (emlékszem, vidéki nagyapám is minden este lavorban áztatta a lábát) vagy a meleg tégla lábhoz nyomása, a fejen pedig hidegvizes borogatás. De az is működik, és ezt érdemes kipróbálni, ha valamilyen gyorsan növekvő fát (nyír, nyár, fűz) megölelünk, vagy párszor körbejárjuk, és megkérjük a fa szellemét, hogy húzza le a lázunkat.

Köhögésre, a letapadt váladékok felszakításának ma is könnyen alkalmazható módszere, ha fokhagymás disznózsírral kenjük be a mellkasunkat.

Vidéken gyakran alkalmazták beteg embereknél a köpölyözést. Ezt úgy csinálták, (ezt hívták nyúvasztásnak) hogy a hason fekvő ember hátát jól bekenték vajjal, majd egy félbe vágott hagymába beleszúrtak 2 db gyufaszálat és azt meggyújtották, majd ráborítottak egy poharat. Miután a gyufaszálak elaludtak, vákuum keletkezett a pohár alatt. Ott, ahol nem volt probléma, a poharat könnyedén lehetett húzogatni a beteg hátán, de ahol valamilyen góc  volt, ott a pohár megállt, és addig nem lehetett elmozdítani, amíg az adott területen az energiaáramlás meg nem indult.

Gábor itt említette meg azt, hogy a testgyertya, vagy a fülgyertya is rendkívül hatásosan távolítja el a letapadt váladékokat. Ezek is vákuumot idéznek elő azzal, hogy az ilyen speciális gyertyák végét meg kell gyújtani, és a másik végét rátenni a fájós testrészre (izületi, v. egyéb gyulladásoknál, vagy a fülbe helyezni). Valósággal kiszívják a pangó váladékot, vagy fülnél a felgyülemlett fülzsírt.

Az itt ajánlott weblapon rendelhetünk is ilyen gyertyákat: http://testgyertya.hupont.hu/5/a-gyertya-hasznalata

Ugyanilyen elterjedt módszer volt még a piócázás, ami egy kissé visszataszító lehet a mai ember számára, de eleink nagyon jó hatással gyógyítottak vele, ugyanis a pióca megkereste a pangó vért, és miután kiszívta azt, a beteg megkönnyebbült. Emlékszem, gyerekkoromban a sarki gyógyszertárban még árultak piócákat, (meglehetősen ronda jószágok), mindig néztem, ahogy ott úszkáltak egy nagy üvegben a pulton. De talán mindenki emlékszik még az Indul a bakterház egyik legjobb jelenetére, amelyben a bakter vizibetegségbe esik, és elküldi Bendegúzt a piócás emberért, aki aztán egyéb praktikákat is bevet, hogy kiűzze a rosszat a bakterból.

http://www.youtube.com/watch?v=16fHV9ecq5o&feature=related

Gennyesedésekre, kelésekre még sokan ismerik és használják a paradicsomot, vagy a hagyma hártyájával történő dunsztkötést.

Azt ma is kevesen tudják, hogy nem elég, ha valamilyen gyógynövényt alkalmazunk, például szemölcs elmúlasztására, a kertben található, sárga nedvű Vérehulló fecskefűvel, hanem rendkívül lényeges, hogy szóban is bevigyük az információt. Ezért voltak régen a ráolvasások, vagy mondókák. Ezeket nem fontos ma ismernünk, és szó szerint elmondanunk, az is megfelel, ha saját magunk találunk ki egy ilyen mondókát. Pl. Mire a nap hétszer felkel, csúnya szemölcs rólam tűnj el! (ezt most találtam ki)

Igazán akkor kezdtem el ámuldozni, amikor Géczy Gábor elmesélte, hogy hogyan is tudták a magyar néptánccal nagyszüleink, dédszüleink elűzni az aratás, hihetetlenül nehéz munkájával járó fáradtságot. Ilyenkor tartották az aratóbálokat, és a hajnaltól napnyugtáig tartó aratás után, egész éjjel mulattak. Megmutatta, hogy a népitáncnak, főleg a legényeseknek, szinte minden mozdulata egy-egy zodiákus jegynek felel meg, ezzel hozva harmóniába az energiákat, és a csettintésekkel, tapsolással,  a lábak csapkodásával, kurjongatásokkal pedig kitűnően megtisztították a csakráikat, meridiánjaikat, bár valószínűleg, ezeknek nem voltak tudatában, de így óriási energiákat nyertek.

Aztán mondott egy rendkívül érdekes dolgot. Arra jött rá, hogy a csakráink mindegyike, szépen sorban behangolható a szolmizációs hangokkal. Ha betegek, vagy csak nagyon fáradtak vagyunk, feküdjünk bele egy kád meleg vízbe úgy, hogy a fejünket is belerakjuk. Öntsünk bele pár csepp, bármilyen illóolajat, és próbáljuk meg megkeresni azt a dó hangot, (énekeljünk) amely a gyökércsakránkra el kezd rezonálni. Ha megtaláltuk, ezt erősen lehet érezni, akkor utána énekeljük végig a ré, mi, fá, szo, lá, ti hangokat is. Ezzel az összes csakránkat képesek vagyunk kitisztítani, harmóniába hozni, és aktiválni. A gyógyulásunk pedig megtörténik. Tulajdonképpen a magyar népdalok hangkészlete, és ezek éneklése is felér egy ilyen csakra harmonizálással.

Ezután felrajzolta a táblára, a hosszanti tengelyünket (gerincünket), amelyre bejelölte a csakrákat, és a hozzá tartozó szolmizációs hangokat, majd ezeket felülről lefelé haladva, és visszafelé olvasva, (a szívcsakrához tartozó "fá" hang kivételével, az ó hangokat ő-vel helyettesítve, a következő értelmes mondat állt össze: ITT ÁLL ŐS FA, ÍM ERŐD.

 - 7-es, korona csakra                     TI                            IT

 - 6-os, harmadik szem csakra        LÁ                           ÁL

 - 5-ös, torok csakra                        SO                         OS

 - 4-es, szív csakra                          FA                          FA

 - 3-as, napfonat csakra                  MI                          IM

 - 2-es, nemi csakra                         RE                         ER

 - 1-es, gyökér csakra                      DO                        OD

Döbbenet, ettől kész voltam. Egyszerűen hihetetlen. Az Ős fa, a gerincünk, mely alul a gyökér, fenn a korona, melyből úgy kapjuk erőnket, hogy lent a Földbe, fenn az Égbe vagyunk bekötve. Vajon Kodály Zoltán tudta azt, hogy az általa elnevezett hangok ezt a bölcsességet adják ki? Bizonyára fogalma sem volt róla, ezt minden valószínűség szerint, odaátról súgták neki.

Hát ezek azok a dolgok, amelyeket csak ilyen előadások keretében tudhatunk meg, és még csak ki sem kell tennünk a lábunkat otthonunkból, számomra az Internet valódi csodája ez. Szeretettel ajánlom nektek is.

 

2009. 12. 10. 

Még néhány népi gyógymód, ami azóta eszembe jutott, vagy hallottam:

Izületi fájdalmakra, gyulladásokra: napközben mézes káposztalevelet kell rátenni a gyulladt, duzzadt testrészre és átkötni,  éjszakára vízben főtt kukorica darát , azaz puliszkát kell melegen rákenni, és fóliával majd kendővel bekötni. Erre jó még a fekete nadálytő pakolás is.

Hólyaghurut, felfázás: nagyon jó a kamillatea meginni, de a fájó és égető vizelési inger megszüntetésére hatásos, ha a gőze fölé ülünk, vagy beleülünk egy lavór kamillás vízbe.

Torokfájás, köhögés: gőzölés a jó öreg kamillatea fölött, törülközővel a fejen, és nagyon jó a következő teakeveréket meginni: kamilla, űtifű, kakukfű, zsálya mézzel, citrommal, lehet még a teavízbe tenni egy kis fahéjat és szegfűszeget. Ez ajánlott forralt borba is. A lenmag teája is nagyszerűen oldja a légúti váladékokat, enyhíti a köhögést.

Fülfájás, övsömör: nagyon hatásos a kövirózsa nedve, fülbe csöpögtetni, vagy az övsömörös részt bedörzsölni, kitűnően csillapítja a fájdalmat. Fülfájásnál még nagyon jó a meleg só is, amit egy kis vászonzacskóba kell belevarrni, és jól átmelegítve a fülre tenni.

Herpesz, kiszáradt, vagy gyulladt bőr: nagyon jó a körömvirág kenőcs, amelyet érdemes házilag elkészíteni, egy marék, lehetőleg napos időben leszedett körömvirágot, ennek szárát, levelét és virágát összevágni, és beletenni kb 20-25 dkg disznózsírba, majd ezt pár percig sütni benne. Ezután 1 napig hagyjuk állni, majd szitán vagy egy gézen átszűrni, és kis üvegbe beleönteni. Hűtőben sokáig eláll, és bármikor felhasználható.

Nagyanyáink szinte mindenre használták az ecetet is, pl. a haj öblítésére, az öblítővízbe kevertek egy evőkanál ecetet, ettől a hajuk szép fényes lett. Korpásodása ellen is hatásos szer volt, ha ecettel bekenték a fejbőrt, és azt egy kicsit bedunsztolták. De az ecetes borogatást használták duzzadt izületre is, vagy csípések okozta viszketés vagy fájdalom enyhítésére.

Sok csodálatos növényünk gyógyhatásairól tájékozódhatsz az alábbi honlapon:

http://nepgyogyaszat.hu/

És még sok hasonló népi bölcsesség:

http://www.asztralutazas.hu/index.php/tisztasag/Nagyanyaink-bolcsessege.html 

http://csillagszulott.5mp.eu/web.php?a=csillagszulott&o=ddwlBB_8_a  

Egy csodálatos gyógyító, Szabó Gyuri bácsi, bükkszentkereszti füves ember előadásának anyaga olvasható itt, Samael Gyuri jóvoltából.  

http://www.asztralutazas.hu/index.php/kitekint/Osi-gyogyitas-ma.html

Fűben, fában orvosság: Álmosd gyógynövény-ismereti tapasztalatai

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Almosd/pages/013_fuben_faban_orvossag.htm

A csodálatos porcsin (Tegnap reggel a kertemből két nagy marék kereklevelű, pozsgás gazt szedtem ki, és dobtam a komposztra. Ezután akadtam rá egy írásra, amelyben pont erről a növényről, és kiváló hatásairól számolnak be. Megkóstoltam, és tényleg kellemes az íze is. Ajánlom tovább szeretettel. http://antalvali.com/kover-porcsin-portulaca-oleracea.htmlWeblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 300
Heti: 1 254
Havi: 5 445
Össz.: 2 279 449

Látogatottság növelés
Oldal: Népi gyógymódok
TEGYÜK SZÉPPÉ A VILÁGOT! - © 2008 - 2024 - tegyukszeppeavilagot.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »